Το διάγραμμα με τα βέλη (DAR)

Το Διάγραμμα Με Τα Βέλη (DAR) αποτελεί μια οπτική και αριθμητική μετάφραση των εξελίξεων που φαίνονται στο διάγραμμα πολλαπλών αξιών (DAC).

Στον τίτλο του Διαγράμματος Με Τα Βέλη (DAR) αναφέρεται η υποκείμενη αξία της μελέτης, δηλαδή η αξία η οποία διαπραγματεύεται σε κάποιο χρηματιστήριο.

Στην περίπτωση του παραδείγματος μας είναι ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE.

Κάτω από τον τίτλο βρίσκονται 6 στήλες με δεδομένα.

Η πρώτη στήλη (που τονίζεται με γαλάζιο χρώμα στο επόμενο διάγραμμα) δείχνει τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων. Οι ημερομηνίες αυτές τοποθετούνται με αύξουσα σειρά, δηλαδή η πιο πρόσφατη τοποθετείται στην κορυφή της λίστας.

Οι επόμενες τρείς στήλες αναφέρονται στην κατάσταση των τριών τεχνητών αξιών.

Η κατάσταση κάθε μιας τεχνητής αξίας περιγράφεται με ένα έγχρωμο βέλος και έναν αριθμό.

Τα ανοδικά βέλη έχουν δύο χρώματα, πράσινο και γκρι.

Τα καθοδικά βέλη έχουν επίσης δύο χρώματα, κόκκινο και γκρι.

Το γκρι χρώμα δείχνει ότι η αξία κινείται προς την κατεύθυνση του βέλους αλλά είναι αδύναμη η κίνηση της.

Ο αριθμός μέσα στο βέλος δείχνει το σημείο στο οποίο βρίσκεται η αξία, σε μια κλίμακα από το -10 (χαμηλά) έως το 105 (υψηλά).

Η πέμπτη  στήλη δείχνει την κατεύθυνση και την τιμή για την υποκείμενη αξία και προκύπτει από την σύνθεση των στοιχείων των τεχνητών αξιών. H έκτη στήλη δείχνει το πρόσημο και την ποσοστιαία μεταβολή της.

Οι δύο βασικοί κανόνες είναι οι εξής.

  • Όσο η τιμή που είναι στο βέλος της πέμπτης στήλης είναι μικρή (κάτω από 50) αποφεύγουμε τις πωλήσεις και λαμβάνουμε υπό συνθήκες (αυτές είναι λιγότερο αντικειμενικές) θέσεις αγοράς ή κάνουμε αποκομιδή κερδών από τις θέσεις πώλησης.
  • Όσο η τιμή που είναι στο βέλος της πέμπτης στήλης είναι μεγάλη (πάνω από 190) αποφεύγουμε τις αγορές και λαμβάνουμε υπό συνθήκες (αυτές είναι λιγότερο αντικειμενικές) θέσεις πώλησης ή κάνουμε αποκομιδή κερδών από τις θέσεις αγοράς .

Περισσότεροι κανόνες (που θα αφορούν τα βέλη από τις τρείς τεχνητές αξίες) θα διατεθούν το επόμενο διάστημα.